Lichtjes op Oorlogsgraven 2023

Reportage JW TV Schiedam


Op Kerstavond, zondag 24 december 2023, wordt door VNFG, ondersteund door het ZeeKadetKorps Schiedam, bij elk oorlogsgraf op begraafplaats “De Beukenhof” te Schiedam een herdenkingslichtje aangestoken. Iedereen is welkom om hieraan deel te nemen; er wordt gezorgd voor voldoende herinneringslichten.

Vanaf 17.30 uur wordt er verzameld op het voorplein bij het monument waar om 17.45 uur het eerste herdenkingslicht wordt aangestoken. Na een korte wandeling naar het Erehof, wordt voor elk van de dertig oorlogsgraven een lichtje aangestoken. Ook rond het glazen gedenkteken voor de slachtoffers van de Slag in de Javazee worden zes kaarsen gebrand. Daarna wordt met een minuut stilte het ultieme offer herdacht dat deze Schiedammers voor de vrijheid hebben gebracht. Omstreeks 18.05 uur wordt terug gewandeld naar het monument op het voorplein. Er worden geen toespraken gehouden.

Vorig jaar was er het initiatief van Peter van der Hee, actief in de marine, om op Kerstavond voor elk oorlogsgraf op “De Beukenhof” een kaars aan te steken. Daarmee sloot hij aan bij een landelijke actie: in steeds meer steden en op steeds meer oorlogsgraven wordt op Kerstavond een kaars aangestoken om te herinneren aan hen die in de Tweede Wereldoorlog strijdend voor de vrijheid zijn gestorven.

De organisatie is dit jaar in handen van de VNFG (de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen – Schiedam), omdat de initiatiefnemer dit jaar verhinderd is. De VNFG hoopt dat velen zich bij het initiatief van Peter van der Hee aansluiten en dat deze herdenking op Kerstavond een blijvende traditie kan worden.

In al deze plaatsen wordt meegedaan aan de actie “Lichtjes op Oorlogsgraven”.