Herdenking Oranjehotel 2023

Op zaterdag 23 september 2023 vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Nationaal Monument Oranjehotel te Scheveningen. Vanuit Schiedam waren hierbij een vertegenwoordiging aanwezig van Stichting Stolpersteine Schiedam en (onze) Stichting ter Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen.

De herdenking vond plaats in de tuin van het monument, met stemmige muziek en toespraken van Pia Dijkstra (Voorzitter Stichting Nationaal Monument Oranjehotel), Vincent de Kom (achterkleinzoon van verzetsstrijder Anton de Kom) en Maarten van Ooijen (demissionair Staatssecretaris VWS). Hierna begon de stille gang langs (doden)cel 601, die nog in originele staat bewaard is gebleven.

Reportage/live uitzending van de Herdenking op 23 sept 2023

Oranjehotel

‘In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie!’

De officiële naam van de gevangenis was het “Untersuchungs- und Strafgefängnis”, afgekort de “Polizeigefängnis”. Deze naam werd in de volksmond echter nauwelijks gebruikt. Men koos voor de bijnaam “Oranjehotel” wegens het grote aantal verzetsstrijders dat er gevangen werd gehouden. De naam gold daarnaast als verwijzing naar de koninklijke familie, algemeen beschouwd als hét symbool van verzet tegen de Duitse bezetters.

Het Nationaal Monument Oranjehotel is nu het gehele jaar door te bezoeken. Wilt u nazien wie er gevangen zaten, zoek dan in het Digitaal Namenmonument Oranjehotel.