Herdenkingen

Op 4 mei wordt in Schiedam met drie verschillende herdenkingen stilgestaan bij oorlogsslachtoffers.

Dodenherdenking en herdenkingsdienst

De lokale Dodenherdenking vindt plaats bij het monument aan de Kop van de Plantage (Gerrit Verboonstraat). Deze herdenking begint om 19.45 uur en duurt tot 20.40 uur.  De Dodenherdenking is ook te volgen via SCHIE TV (via Caiway kanaal 12, KPN/XS4ALL kanaal 1370, T-mobile kanaal 708 en online via schie.nu). 

Voorafgaande aan de herdenking wordt in de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Westvest 30 een herdenkingsdienst gehouden, georganiseerd door de Raad van Kerken Schiedam. Deze dienst begint om 19.00 en duurt tot 19.25 uur. 

Eerder op de dag zijn er twee andere herdenkingen:

Herdenking 30 oorlogsslachtoffers en slachtoffers Slag in Javazee

Op 4 mei worden de 30 Schiedamse oorlogsslachtoffers die op de Erehof van de Beukenhof begraven liggen en de Schiedamse slachtoffers van de Slag in de Javazee herdacht met een bijeenkomst op die locatie. Voor de Schiedamse slachtoffers van de Slag in de Javazee is sinds kort een plaquette aanwezig. Deze bijeenkomst start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. 

Praktische informatie

  • Locatie: Erehof op begraafplaats Beukenhof aan de Burgemeester Van Haarenlaan 1450
  • 14.00 uur  Aanvang herdenking
  • 14.25 uur  Afsluiting, daarna de mogelijkheid tot drinken van een kop koffie in de aula van begraafplaats de Beukenhof
  • 14.55 uur  Einde herdenking 

Herdenking Schiedamse gevallenen v.m. Nederlands-Indië en Korea

Op de Beukenhof wordt op dezelfde dag tussen 15.00 uur en 15.35 uur met een herdenking stilgestaan bij de Schiedamse gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Korea.

Praktische informatie

  • Locatie: begraafplaats Beukenhof, Burgemeester van Haarenlaan 1450, bij het herdenkingsmonument
  • 15.00 uur  Aanvang herdenking
  • 15.35 uur  Afsluiting, daarna de mogelijkheid tot drinken van een kop koffie in de aula van begraafplaats Beukenhof
  • 16.00 uur  Einde herdenking 


De herdenkingen worden georganiseerd door de Stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG) in opdracht van de gemeente Schiedam.